Uitdagend leiderschap voor bestuurders

Whitepaper over waarom het nodig is, wat het is, achtergronden en toepassingen
DownloadNeem contact op

door | 9 november, 2023 | 0 Reacties

Vandaag kreeg ik een vraag van een raadslid over een motie om onder andere datagestuurd werken als basis te gebruiken voor rapportages over het sociaal domein aan de gemeenteraad. In het telefoongesprek dat volgde hadden we het over twee zaken:

  • Welke soort data?
  • Sturen of besturen?

Dat lijken semantische vragen, maar dat zijn het niet.

Het maakt namelijk nogal wat uit:

  • Gaat die data over koude aspecten (tijd, geld, wachtlijst, caseload, tevredenheid, uitkomst, resultaat, wijk, metingen van bijvoorbeeld tevredenheid of “kwaliteit”).
  • Of gaat die data over warme aspecten (narratieven, emoties, aard van relaties, morele aspecten, effecten, invloeden, samenhangende patronen, enzovoort).

Ook de vraag of je als gemeente of overheid of zorgorganisatie of …. wel kunt sturen (de uitvoering lijkt op een fabriek die je kunt aansturen om goed uit te voeren) is uiteraard relevant. Zou je eigenlijk niet moet besturen vanuit het feit dat de samenleving meer op een bos lijkt waarbij het gaat om zorg, hulp en ondersteuning die goed doet.

Omdat het deze week de derde keer was dat dit onderwerp in een gesprek naar voren kwam, lijkt er behoefte aan antwoorden in plaats van meer vragen. Antwoorden die gaan over welke soorten data nodig zijn, hoe je daarmee kunt besturen en de processen die je daarvoor nodig hebt.

Nieuwsgierig? Download dan het whitepaper over Uitdagend leiderschap voor bestuurders.