Cynthia Kurtz

Ontwikkelaar van Cynefin, PNI en het Confluence Sensemaking Framework
Mail Henk

Over Cynthia …

Cynthia is met recht de grondlegger van participatief werken met narratieven. We zijn er dan ook trots op haar als partner te hebben. Voordat Cynthia het standaardwerk over werken met narratieven schreef stonden narratieven (verhalen, observaties, geruchten, meningen) al centraal in haar leven van jongst af aan.

In 1999 werkte ze voor IBM aan manieren om narratieven van consultants bruikbaarder te maken voor kennismanagement, destijds een zeer belangrijk onderwerp voor IBM. Ze ontdekte daar dat je daarvoor verhalen niet moet analyseren, maar moet laten evalueren door de verteller of mensen die daar zo dicht mogelijk bij staan. Zo ontstond de onderzoeksbenadering die later bekend zou komen te staan als PNI (Participatory Narrative Inquiry, oftewel “betrek mensen als mede-onderzoekers van hun verhaal en of de verhalen uit hun gemeenschap (omgeving, markt, organisatie, enzovoort)”.

Een en ander kwam in een stroomversnelling door de aanslagen op de Twin Towers. Plots was de vraag waarom America wel signalen (narratieven) had, maar daar niet mee gedaan had. Men kwam tot de conclusie dat het vooral ontbrak aan zogenaamde sensemaking processen. Sensemaking processen zijn processen waarin beslissingen moeten worden genomen op basis van ongestructureerde (waaronder ook narratieve, anecdotisch) data. Cynthia ontdekking bleek vitaal voor het inrichten daarvan.

Het eerder door haar en haar collega Sharon Darwent ontwikkelde Cynefin Raamwerk werd naamgever van het in IBM Cynefin Centre for Organisational Complexity dat zich sinds 2001 naast kennismanagement richtte op narratieve vormen van terrorismebestrijding. In 2003 leerde de buitenwereld voor het eerst van “narratieve sensemaking” door een artikel in het IBM Systems Journal. De ” ” geven aan dat er geen consensus is over hoe de benadering destijds precies heette, maar het is wel het moment waarop Harold voor het eerst kennis maakte met het werk van Cynthia.

Cynthia verliet het centrum in 2007, nadat het rond 2005 zelfstandig werd, om haar eigen praktijk te startten. Harold raakte haar de eerste jaren daarna uit het oog omdat ze simpelweg onvindbaar was én er geen reden was om te zoeken.

Rond 2012, na de start van TOP innosense, was die reden er wel (verwarring over de bruikbaarheid van het Cynefin raamwerk) ontstond contact tussen Cynthia en Harold. Allereerst als reviewer van haar standaardwerk, later volgden de gezamenlijke oprichting van het PNI Institute en een aantal gezamenlijke trajecten in Canada en Nederland. 4vitae maakt in haar back-office onder andere gebruik van haar evaluatiepakket NarraFirma. en haar Confluence Sensemaking Framework waarover onlangs een boek van haar hand verscheen.

Wil je Cynthia in het echt horen? Kijk dan deze video van haar interview met Lex Hoogduin voor Glocomnet.

Cynthia Kurtz kicks off the GloComNet conversations series