Echt zicht op het leven van mensen | Online vertellen, samen verantwoording nemen

MentalConnect

Zicht op levenskwaliteit voor GGZ

Er wordt al jaren gewerkt aan meten van kwaliteit en outcome van geestelijke gezondheidszorg. Het besef dat dat onmogelijk is dringt langzaam door. Er is dringend behoefte aan een alternatief dat de sector helpt weg te komen van deze doodlopende route.

Die nieuwe manier is er nu. GGZ aanbieders Duore, KieN en 4vitae nemen het voortouw om de beweging op gang te brengen.

Aanleiding en visie

Nederland heeft een lange en pijnlijke historie op het gebied van het zichtbaar maken van de kwaliteit en outcome van geestelijke gezondheidzorg. Het wordt langzaam duidelijk dat pogingen om deze meetbaar te maken strandden en zullen stranden op het wetenschappelijke feit dat zinvol meten daarvan onmogelijk is.

Duore, KieN en 4vitae nemen nu het initiatief om impact op levenskwaliteit / geestelijke gezondheid zichtbaar te maken. Het gaat daarbij niet om impact ván de GGZ, maar impact vóór de GGZ.

Impact voor de GGZ?

Er zijn al vele pogingen mislukt om kwaliteit en outcome van GGZ te meten. Wetenschappelijk gezegd: het lukt niet om de effecten van geestelijke gezondheidszorg te analyseren en een model te maken om deze te bemeten.

Dat is logisch. Geestelijke gezondheidszorg en de samenleving zijn complex. Oorzaken en gevolgen kunnen niet vastgesteld worden. Ze ontwikkelen zich spontaan, zijn onvoorspelbaar én beïnvloeden elkaar. Er zijn geen factoren die je kunt meten en geen knoppen waar je zinvol aan kunt draaien. Alles heeft invloed op alles. Prof. dr. Jim van Os. Hoogleraar psychiatrie UMC Utrecht, verwoorde het een paar jaar geleden als volgt:

Praktijkvariatie maal patiëntvariatie = chaos

Vandaar dat het niet lukt om impact van (de) GGZ te meten.

Hoe werkt het?

Wat wel kan is impact op Geestelijke Gezondheid vóór de GGZ zichtbaar te maken. Dat gaat in vijf stappen:

  1. Stel focus en uitdaging vast. De uitdaging is een korte beschrijving van de ideale situatie, Zo mooi en goed dat deze nooit werkelijkheid zal worden maar wel waard is om na te streven. De focus zorgt dat de evaluatie niet gaat over de hele samenleving en systeemwereld. De uitdaging en focus staan in de volgende paragraaf.
  2. Identificeer modulatoren. Dat zijn ‘zaken’ die een andere invloed kunnen hebben op alle actoren binnen de focus. Denk bijvoorbeeld aan relaties, historie, behandeling of herstelwerk, medicijnen, zelfbeeld, situatie, locatie, omstandigheden, enzovoort.
  3. Ontwikkel een vertelkamer waarin alle betrokkenen ervaringen delen (vooral schrijven) die te maken hebben met de uitdaging én waarvan zij de betekenis zelf duiden middels vragen over de modulatoren. Deze vragen zijn vaak qua vorm bekend van reguliere vragenlijsten, maar de inhoud is fundamenteel anders.
  4. Nodig alle direct betrokkenen uit hun ervaringen te delen en te duiden. Daardoor ontstaat naast narratieve data, ook zogenaamde warme data die iets zegt over de dynamiek en samenhang van het geheel van GGZ en samenleving.
  5. Evalueer als organisatie en als regionaal zorglandschap de impact op het leven van mensen én hoe medewerkers hun werk doen. Vertaal de inzichten naar aanpassingen die passen bij de complexe aard van GGZ en samenleving. Zodanig dat deze bijdragen aan het streven naar de uitdaging.

Uitdaging en focus?

De startuitdaging waar we nu mee werken is:

Alle mensen – jong tot oud – moeten een zinvol leven kunnen leiden waarover ze zoveel mogelijk zelf regie voeren en participeren in de samenleving. Zij – en de gemeenschap(pen) waar zij in leven – zijn hiervoor eerst samen verantwoordelijk. De overheid komt in beeld als dit niet vanzelf gaat. Dan moet geestelijke gezondheidzorg snel, goed en op maat functioneren

De focus is:

Direct betrokkenen van, of invloeden op, GGZ: werknemers, hulpvragers, patiënten, familie, collega’s, buren, regelingen, sociale/FACT teams, wetten, procedures, enzovoort.

Systeempartijen als ministeries, verzekeraars, gemeenten, directies/bestuurders vallen dus buiten de focus, maar zijn uiteraard wel partij in de evaluatie en bij aanpassingen.

Aanbod

Het aanbod bestaat uit

  • Vertelkamer per organisatie – Iedere partner (organisatie of professional) krijgt een eigen landingspagina voor de vertelkamer GGZ. Door naam, logo of een foto is het duidelijk wie vraagt om te vertellen. De vertellers bepalen per vertelling in hoeverre zij hun identiteit prijsgeven en aan wie. Op die manier ontstaat een maximaal veilige omgeving én een maximaal nuttige verzameling.
  • Impact zichtbaar in evaluatiesysteem – Iedere partner krijgt toegang tot de eigen narratieven en betekenissen in online inzicht- en kennissysteem dat hen zicht geeft op het leven van hulpvragers, op hoe hulpgevers hun werk doen en op de interacties daartussen.
  • Halfjaarlijkse regionale betekenisgeving – Twee keer per jaar evalueert 4vitae in haar backoffice alle betekenissen. De trends, signalen en mogelijke impact die hierbij worden ontdekt worden neutraal en geïllustreerd met relevante narratieven aangeboden aan de regionale evaluatiebijeenkomst waaraan alle partners aan kunnen deelnemen.

Op termijn krijgen hulpvragers een eigen narratief dossier dat zij mee kunnen nemen bij hun reis door het leven en het hulp/zorglandschap. Ook kan deze benadering in principe doorgroeien tot een landelijk evaluatiesysteem voor de GGZ sector.

Wie doen er al mee?

De volgende organisaties zijn aangesloten:

Logos Klanten.026
Logos Kien

Samenwerking en kosten

We werken met een partnerschap-model waarin alle partijen bijdragen aan het realiseren van succes. Concreet:

  • Wij bieden een lage instapdrempel. De kosten per FTE – dus niet werknemer – bedragen in 2024 €85 exclusief BTW per maand.
  • Grote organisaties zijn bij toerbeurt gastheer voor de betekenisgevingsbijeenkomsten. Dit drukt de kosten
  • Partners in een regio helpen mee door bijvoorbeeld mond-op-mond reclame, samen publiceren of presentaties op congressen.
  • Verlengen gaat automatisch op 31 december van ieder kalenderjaar voor een jaar. Opzeggen kan voor 1 oktober.
  • Indien publieke organisaties (bijvoorbeeld ministeries) of verzekeraars belangstelling krijgen om als partner aan te sluiten dan staat het 4vitae vrij om de input en resultaten van de regio-evaluaties op te daarvoor te hergebruiken.
  • Data over de GGZ ligt gevoelig. Daarom zal – zodra dat juridisch mogelijk is – de narratieve en warme data worden ondergebracht in een geschikte beheerorganisatie Deze moet zorgen voor langdurige beschikbaarheid en correct hergebruik voor persoonlijke, organisatorische, regionale, sectorale en publieke doeleinden.

Over de initiatiefnemers

  • Duore uit Harlingen en biedt specialistische begeleiding aan volwassenen, kinderen en jeugd met psycho-sociale problematiek, psychiatrische problematiek en/of een licht verstandelijke beperking.
  • KieN biedt specialistische GGZ hulp voor (jonge) kinderen, volwassenen en ouderen in Sneek, Leeuwarden en Harlingen en omgeving.
  • 4vitae versterkt de informatievoorziening van organisaties door koude cijfers in balans te brengen met narratieve en warme data ten behoeve van o.a. besluitvorming, monitoring, governance, innovatie, transparantie en verantwoording

Vragen?

Neem contact op.

Ewout Kattouw

Ewout Kattouw

Harold van Garderen

Harold van Garderen

Ja, wij doen mee

MentalConnect – Innovatief zicht op levenskwaliteit voor GGZ

85.00

Kosten per maand. Bedrag wordt berekend per FTE, dus niet per medewerker.

Na bevestiging nemen we contact op over de landingspagina. Daar hebben we wat informatie voor nodig. Binnen een paar dagen kun je dan van start.