+31629097305 info@4vitae.nl

Human Intelligence

Besturen, transformeren, innoveren en monitoren met het oog op de wereld
Meer weten?

Welkom bij 4vitae

4vitae is een adviesbureau en ontwikkelaar van diensten op basis van Human Intelligence.

Onze unieke benadering helpt commerciële, publieke en maatschappelijke organisaties om waarnemingskracht, opmerkzaamheid, creativiteit, kennis, kunde en inschattingsvermogen van mensen weer centraal te stellen.

Daarvoor helpen we u de waarnemingskracht, opmerkzaamheid, creativiteit, kennis, kunde en inschattingsvermogen van medewerkers én belanghebbenden te benutten.

Wij helpen u het verschil te maken in onze complexe organisaties, instituties, markten en samenleving met behulp van de intelligentie van mensen.

 

 

Opgavematig besturen

Opgavematig besturen is een verfrissende manier van besturen op basis van de intelligentie, ervaring, kennis, waarnemingsvermogen en toezichtkracht van mensen.

Centraal daarin staan opgaven. Een opgave beschrijft wat beoogt wordt zonder doelen te formuleren. Een opgave geeft enerzijds ruimte aan de organisatie om te doen wat nodig is en anderzijds de plicht het gesprek aan te gaan over het al dan niet realiseren van opgave. Lees meer over opgaven ….

Narratief evalueren

Narratief evalueren is een gestructureerde benadering voor het zichtbaar maken van de bedoeling: wat het systeem écht doet.

Daardoor komen verschillen aan het licht met wat het systeem zegt dat het doet, denk dat het doet en waarvoor het ontworpen is te doen.

Narratief evalueren kent vier fasen:  S I D en E.  Deze staan voor Sharing (delen en duiden), Insighting (inzicht verwerven), Determining (afwegingen maken) en Evolving (laten evolueren). Lees meer over naratief evalueren ….

Maatschappelijk verantwoorden

Maatschappelijk verantwoorden is het proces waarmee organisaties intern en extern dialogen voeren over verschillen die zij zelf constateren tussen de opgave die zij hadden en de bedoeling die zij realiseren.

Deze dialogen verlopen vanaf de maatschappij/werkvloer naar onderen (teams, afdelingen, organisaties, business units, sectoren) tot in de binnenste organisatorische en/of democratische besluitvormingsprocessen.

Het gaat niet meer om wat u wilt weten van mensen

Het gaat om wat mensen willen dat u weet

Oplossingen

Opleidingen

Wij bieden diverse vormen van opleiding. Lezingen, workshops, meerdaagse cursussen en mini-trajecten over een breed scala aan onderwerpen. Mail voor meer informatie over ons aanbod.

Trajecten

Trajecten zorgen dat klanten opgavematig gaan besturen, zicht en grip krijgen door narratief verantwoorden en hun impact op mens en omgeving maatschappelijk verantwoorden. Zie ons trackrecord voor meer informatie.

Uitbesteding

Uitbesteding van de warme informatiefunctie is voor veel klanten aantrekkelijk. Wij ontzorgen van ontwerp tot operationele inbedding. Neem contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Onderzoeken

Narratieve benaderingen bieden opwindende nieuwe mogelijkheden voor onderzoek. Onze onderzoeksafdeling is u graag van dienst en levert rapportages die u zullen verrassen.

Highlights klanttrajecten

4vitae heeft sinds 2010 bij meer dan 100 klanten trajecten begeleid. Een aantal highlights ….

De bedoeling van een systeem is wat het doet

Niet wat het zegt dat het doet

En ook niet waarvoor het ontwerpen is te doen

Onze laatste berichten

Wat is warme informatie?

Wat is warme informatie?

Warme informatie is één van de onderscheidende en essentiële aspecten van de 4vitae benadering voor opgavematig besturen. Dit is het tweede deel van een serie van drie blogs over de onmeetbaarheid van de kwaliteit van diensten, over warme informatie en opgavematig...

Lees meer
Is kwaliteit van diensten te meten?

Is kwaliteit van diensten te meten?

Kan de kwaliteit van diensten, denk aan zorg, sociaal domein, maar ook retail en bankieren, nuttig gemeten worden? Wat zegt dat cliëntervarings-onderzoek nou echt? Wat voor waarde moeten we hechten aan de meting van loyaliteit of betrokkenheid van medewerkers? Dit...

Lees meer
Van doelsturing naar opgavematig besturen

Van doelsturing naar opgavematig besturen

Het begon allemaal met een post van Tim Robbe op LinkedIn. Hij schreef: In het #sociaal #domein maken veel #gemeenten géén gebruik van een goed onderbouwde beleidstheorie, maar eerder van een wat matig doordachte beleidsideologie” Reden genoeg om in het gat te...

Lees meer
Besturen met opgaven in de langdurige zorg

Besturen met opgaven in de langdurige zorg

In deze blog bespreken we hoe organisaties beter bestuurbaar kunnen worden gemaakt door het ontsluiten van signalen en trends die verborgen zitten in de narratieven (verhalen, ervaringen, observaties) die van nature al in en om alle organisaties voorkomen. We laten...

Lees meer
Two cents on the emergence of Cynefin

Two cents on the emergence of Cynefin

Weather forecasters here in the Netherlands are dispatching warnings of temperatures rising to 50℃ (122℉)  during the Grand Départ of the 2015 Tour de France next Saturday in the middle of Utrecht, just a few miles from my house. Health experts warn that casualties, even mortal, can be expected.

Lees meer

 

 

Doorpraten?

Gebruik dit formulier. Ga naar de contact pagina, of mail naar info@4vitae.nl