Flyer echt zicht op effecten psychofarmaca

Eerste resultaten gratis beschikbaar
Download de flyerNeem contact op

door | 6 november, 2023 | 0 Reacties

Al 125 patiƫnten, naasten en professionals deelden hun ervaringen met psychofarmaca, de medicijnen die vooral in de GGZ veel gebruikt worden. De eerste resultaten zijn nu beschikbaar gekomen. Download de flyer voor meer informatie over hoe jij of je organisatie kan meehelpen de effecten nog beter in beeld te krijgen.

Druk op de plaatjes voor grote afbeeldingen.

Links staat de inschatting van de vertellers over hoe de relatie tussen de professional en de gebruiker in elkaar zit op dit moment. Dat kan dus ook na afloop van de behandeling zijn. De kleuren geven aan welk effect de verteller toedicht aan het gebruik van de medicijnen. Er is goed te zien dat het aantal groene ((veel) positiever dan gedacht) ervaringen bovenaan veel groter is dan onderaan. Daar zijn veel oranje gekleurde ervaringen waarvan de verteller ook zegt dat de gebruiker totaal afhankelijk is geworden van professional of dat de relatie geheel of gedeeltelijk verbroken is. Een van die laatste ervaringen heeft de titel kwakzalverij.

Rechts staat een grafiek met het aantal medicijnen waarvan verteller heeft aangegeven dat ze in de loop van de tijd zijn voorgeschreven. Vanaf onderen gezien zien we een gemengd beeld tot ongeveer 4 medicijn. Bij vijf en meer is het – uitzonderingen daargelaten overwegend neutraal, oranje en rood, wat staat voor geen, negatief of zeer negatief effect op de patiĆ«nt.

Het zou zeer zinvol zijn deze gegevens verder te onderzoeken. Bijvoorbeeld ook als het gaat om combinaties met antwoorden als behandelduur en de ook gevraagde symptomen waar deze medicijnen voor gegeven zijn. Neem ook daarvoor contact op met Ewout.