Onderzoek zelf de effecten van psychofarmaca

Help mee de effecten van deze medicijnen in beeld te krijgen
Ja, ik doe meeDownload flyer

Effecten van psychofarmaca zijn onbekend. In de GGZ en daarbuiten.

Over de daadwerkelijke effecten van psychofarmaca is weinig bekend. Daarom zijn Harold van Garderen en Ewout Kattouw – auteur van het boek “Wie is hier nu eigenlijk gek? – de cliënt, de psychiatrie of de maatschappij” hiervoor de Vertelkamer Psychofarmaca gestart.  We doen dit om ervaringskennis van alle betrokkenen – hulpvragers, partners, familieleden, behandelaren en alle andere mensen die iets kunnen vertellen over de effecten van psychofarmaca – bij elkaar te brengen.

Help mee de effecten te onderzoeken

Vertel over jouw ervaringen met angst-dempende middelen, anti-depressiva, anti-psychotica, lithium-middelen, psycho-stimulantia (ADHD, slaapzucht), kalmerende middelen en slaapmiddelen in de gezondheidzorg in onze vertelkamer psychofarmaca.

Met zijn allen krijgen we zo de gehoopte, ongewenste, verrassende, positieve en negatieve effecten van deze medicijnen in beeld. Van huisarts tot ziekenhuis. En van vrijgevestigde psychiaters tot GGZ instellingen.

Jim van Os

De vertelkamer is essentieel om bottom-up ervaringen te verzamelen en te analyseren - zo kan er gericht verandering worden geïntroduceerd
Vertel jouw ervaringen
foto Jim

Stand van zaken

We zijn gestart in november 2022. We hebben toen onze netwerken gevraagd hun ervaringen met deze medicijnen te vertellen. En ook om ons feedback te geven op de vertelkamer. Die is in december verwerkt.

Er zijn inmiddels meer dan 145 verhalen waarin iedereen kan zoeken naar de effecten van een medicijn. Ons doel qua aantal is meer dan 300 ervaringen vanuit alle perspectieven.

Sneak preview

Onderstaande video laat een deel van de mogelijkheden zien:

Bruikbaarheid voor mensen die psychofarmaca gebruiken

Het overzicht is interactief. Je kunt met je muis over alle vlakjes gaan om te lezen wat mensen vertelden. Deze webpagina werkt op desktops, laptops en tablets. Maar op telefoons is het allemaal te klein en onhandig, daarom maken we daarop de resultaten niet zichtbaar. Dus heb je een grote scherm? Gebruik dat dan!

Sommige narratieven zijn heel lang. De langste is meer dan 6 pagina’s. Dat past op geen enkel beeldscherm. Soms komt het daarom voor dat je ##### ziet. Dat staat voor “te lang om te tonen”.

Meer weten? Of meehelpen?

Wil je meer weten? Of wil je als (GGZ) organisatie helpen om de effecten van psychofarmaca zichtbaar te maken? Neem dan contact op via harold@4vitae.nl of ewout@4vitae.nl. U krijgt dan een eigen link waarmee u over de effecten van de medicijnen die uw instelling verstrekt, kunt laten vertellen door uw medewerkers en uw cliënten/hulpvragers. Dit is ook gratis.

Resultaten gebruiken voor de GGZ?

Wil je als instelling of organisatie of verzekeraar meer te weten komen over de effecten van psychofarmaca? Neem dan ook contact op via de bovenstaande email adressen of 0629097305 (Harold) of ‭0651966234‬ (Ewout) om een offerte te vragen.

Wil je zelf je ervaringen delen?

Druk dan op deze knop.

Onderzoek nu zelf de effecten

Hieronder staan een knop en een plaatje die beiden leiden naar de ruwe resultaten van de Vertelkamer Effecten van Psychofarmaca. Dit doen we omdat we vinden dat alle gebruikers van deze medicijnen zelf moeten kunnen onderzoeken welke effecten deze medicijnen hebben. Die informatie is namelijk niet beschikbaar in de bijsluiters en vaak ook niet bekend bij behandelaren.

Ga met je muis over “blokjes” om te lezen wat mensen schrijven. Je ziet dan ook de andere antwoorden die de verteller gaf over het verhaal, de context of zichzelf. Je kunt ook “labels” selecteren. Dan zie je welke combinaties van antwoorden gegeven zijn. Afhankelijk van je scherm zijn sommige lange ervaringen niet leesbaar. Er staat dan ####.

Tenslotte, de ruwe resultaten worden aangevuld als er een aantal nieuw verhalen zijn. Het kan dus even duren voor jouw ervaring zichtbaar wordt.

Highlights trajecten tussen 2009 en heden

Onze trajecten versterken de informatievoorziening van straat tot Tweede Kamer. Over bestaande producten, marktintroducties of nieuwe diensten, over hoog-specialistische zorg, dementiezorg of basiszorg, over reizen, sporten of facilitair beheer, over passend onderwijs, jeugdhulp of over het sociaal domein. Staat jouw uitdaging er niet tussen? Neem dan contact op. De kans is groot dat we een passend voorbeeldtraject hebben.