+31629097305 info@4vitae.nl

Harold van Garderen

Narratief architect & sparring partner

Harold van Garderen

harold@4vitae.nl
+31 6 29097305

Studie en loopbaan

Harold van Garderen (1966) studeerde scheikunde aan de Universiteit Utrecht (1991) en promoveerde in de complexiteiskunde aan de faculteit Chemische Technologie van Technische Universiteit Eindhoven (1995) op het simuleren van de complexe vorming en verouderingsprocessen van silica gelen (o.a. gebruikt om de rolweerstand van banden te verminderen) en zeolieten (o.a. de vervangers van fosfaten in wasmiddelen).

Tussen 1996 en 2010 werkte hij bij Océ Technologies BV in Venlo en Den Bosch aan nieuwe documentaire diensten en innovatie in dienstverlening en ontwikkelde o.a. de Services Innovation Method voor het productizeren van diensten. Hij vervulde daarna een aantal jaren de rol van Business Intelligence Manager.

Tussen 1999 en 2004 introduceerde hij narratieve benaderingen voor onderzoek en innovatie in de R&D werkwijzen van Océ wat tot 2010 uitgroeide tot een vaste praktijk.

In 2010 startte hij – mede op basis van de positieve ervaringen met narratief evalueren voor markt- en gebruikersonderzoek en het managen van innovatie –  TOP innosense BV, later omgedoopt tot StoryConnect.

Tussen 2010 en 2020 ontwikkelde hij bij StoryConnect het SenseCanvas, het VITAE besturingsconcept en ongeveer 100 narratieve oplossingen voor overheid, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven.

In 2020 richtte hij 4vitae op dat zich richt op het ondersteunen van opgavematig besturen en maatschappelijk verantwoorden van o.a. dienstverlenende-, transformatie-, zorg-, innovatie-, HR-, veiligheid-, ontwikkeling- en veiligheid/beveiligingsprocessen in organisaties.

Expertise

Harold is gespecialiseerd in het realiseren van narratieve evaluatieprocessen voor organisaties. Door zijn achtergrond als beta- en complexiteitswetenschapper te combineren met kennis van de narratologie, innovatie, transformatie en organisatie/systeemkunde sluit hij makkelijk aan bij het discours in organisaties en besturen.

Privé

Harold is medeoprichter van de Stichting Schwung en was de inspirator achter de Shakingtree Award. Harold woont in Veenendaal en heeft drie kinderen.

Klanten

Hij werkt zowel voor overheden (o.a. ministeries OCW, VWS, J&V, jeugdzorgregio Holland-Rijnland, Zuid-Holland Zuid, gemeenten Weert-Leudal, Dordrecht en Soest) als maatschappelijke organisaties en Stichtingen (o.a Kind en Ziekenhuis, Coalitie voor Inclusie, Reigershoeve) als bedrijven (o.a. Nederlandse Spoorwegen, Kraft-Heinz, Atlant).