Verminderen impact van gevangenisstraf

Door zicht op de ervaringen van (ex)gedetineerden en hun naasten
Meer weten?Sluit aan!

De uitdaging

Iedereen heeft wel een mening over hoe straffen uitgevoerd worden, maar de ervaringen van degenen die in aanraking zijn gekomen met het strafrechtsysteem zijn niet goed in beeld. Dat geldt zeker ook voor hun naasten. Terwijl hun ervaringen van cruciaal belang zijn in de dialoog over het strafrecht!

Logo Restorative Justice Nederland (Herstelrecht Nederland)

RJN is het innovatie- en kenniscentrum voor herstelrecht en herstelgericht werken.

Aanpak

Dit project geeft alle ruimte en aandacht voor de verhalen van (ex)gedetineerden en hun naasten. Ervaringen kunnen inzicht geven in de vraag waarom mensen overgaan tot crimineel gedrag. En ze kunnen (strafrecht)professionals aanknopingspunten geven voor meer effectieve reacties op crimineel gedrag om zo herhaling in de toekomst te voorkomen.

Hoe werkt het

Met de vertelkamer maken (ex)gedetineerden zichtbaar hoe zij hun straf (hebben) ervaren, en welke impact dat heeft (gehad). Hun perspectieven helpen te begrijpen waar het voor (ex)gedetineerden lastig is of lukt om na hun straf weer op een positieve manier invulling te geven aan hun leven. Daardoor krijgen de daders “een gezicht”, wat kan bijdragen aan het bijstellen van stereotype beelden en daarmee aan een betere re-integratie.

Het delen van hun ervaringen kan voor de (ex)gedetineerden zelf leiden tot zelfreflectie en helend werken. Ook naasten van (ex)gedetineerden kunnen hun verhaal kwijt in de Vertelkamer en op die manier delen wat de detentieperiode van hun naasten met hen heeft gedaan. Zo wordt ook de omgeving van (ex)gedetineerden gehoord.

Vorm en doel

De vertelkamer is door 4vitae ontwikkeld op basis van beschikbare wetenschappelijke kennis over impact van straffen, in samenspraak met ervaringsdeskundigen en Restorative Justice Nederland (RJN). Het is een online-omgeving  waar (ex)gedetineerden en hun naasten anoniem hun verhaal kunnen doen. Zo uitgebreid of bondig als zij dat zelf willen. In woord, maar ook in beeld, bijvoorbeeld via een tekening of met foto’s.

De aanleiding is het project ‘Een veilig en sociaal Eindhoven’. Het doel is kortdurende gevangenisstraffen terug te dringen en de nazorg en re-integratie van ex-gedetineerden te verbeteren. De Vertelkamer zelf staat open voor (ex)gedetineerden en hun naasten uit heel Nederland..

Ambitie

De ambitie is om een kennisbank en diensten te creëren die gemeenten en justitiële organisaties kunnen helpen om beleid en uitvoering beter vorm te geven.

Belangrijk voor het succes daarvan is dat deelnemers zelf aangeven voor welke doeleinden hun gedeelde ervaringen gebruikt mogen worden. Dit geeft alle betrokkenen zicht op de verschillen tussen verschillende vertelgroepen. Dat is belangrijke informatie voor eventuele aanpassen en doorontwikkelingen die nodig kunnen zijn om de ambitie te realiseren.

Ik heb zelf ook vast gezeten, al is dat al wel een tijd geleden. Had ik toen maar zo’n vertelkamer gehad.

Dit is namelijk dé manier om als gestrafte jouw verhaal te vertellen door er over te schrijven.

Over hoe je in aanraking kwam met politie en justitie. Of over hoe je (gevangenis)straf ervaart. En ook over je terugkeer in de maatschappij.

Toon Walravens

Ex-crimineel en rolmodel, Beleidsadviseur/Coach bij KL-IK

Sluit aan!

Dit traject is gericht op gemeenten en V&J organisaties die aan de slag willen met terugkeer en herstel. Daarbij is ruimte voor gemeenten en instelling om aan te sluiten en zo bij te dragen aan de ontwikkeling  van het instrumentarium en het gebruik daarvan in de praktijk. Belangstelling of meer weten? Neem contact op of bel.

Highlights trajecten tussen 2009 en heden

Onze trajecten versterken de informatievoorziening van straat tot Tweede Kamer. Over bestaande producten, marktintroducties of nieuwe diensten, over hoog-specialistische zorg, dementiezorg of basiszorg, over reizen, sporten of facilitair beheer, over passend onderwijs, jeugdhulp of over het sociaal domein. Staat jouw uitdaging er niet tussen? Neem dan contact op. De kans is groot dat we een passend voorbeeldtraject hebben.

Over de foto: Kintsugi (金継ぎ: ‘gouden verbinding’), ook wel Kintsukuroi (金繕い: ‘gouden reparatie’) genoemd, is de Japanse kunst van het repareren van gebroken keramiek met goud- of zilverkleurige lak. In de Japanse schoonheidsleer dragen de sporen van breuk en herstel bij aan de schoonheid van een voorwerp.