Effecten nieuwbouw op work-life balance
Facilitair beheer hoorde gedurende de eerste 100 dagen hoe het gebruikers verging Meer weten?De uitdaging
Astellas een farmaceutisch bedrijf verhuisde in 2014 van de rand van Leiden naar het centraal in Leiden gelegen Marai House. Een van de redenen achter deze miljoenen-investering was de wens om medewerkers een betere work/life balans te bieden. Samen met Tensor Sustainable maakte 4vitae de effecten van de verhuizing op de medewerkers zichtbaar en bespreekbaar.
Aanpak
Er was een “we kunnen nog alles aanpassen” periode van 100 dagen afgesproken. Via de interne wekelijkse nieuwsbrief werd de link naar de “Vertellen over werken in Mirai ” pagina op de interne website verspreid onder medewerkers, bezoekers en dienstverleners. Zij konden daarin ook voorstellen voor aanpassingen doen.
Op eigen initiatief gingen een aantal secretaresses ’s morgens bij de deur staan om het delen van ervaringen actief te promoten. Dat hielp. Iedere vier weken – of sneller indien nodig – werden de inzichten besproken met Facilitair Beheer, HR en de directie.
In totaal werden er bijna 300 ervaringen gedeeld. Dit leverde naast 300 ervaringen ook veel ervaringspatronen op. Vijf daarvan staan hieronder.


Inzicht en impact op work-life balance
De patronen voor aantrekkelijkheid, trots, productiviteit en werk-leven balans vertonen best een aantal verschillen en zowel positieve als negatieve uitschieters. Met name het patroon voor productiviteit valt in twee delen uiteen. Een aantal structurele problemen – bijvoorbeeld met IT en met het niet samen met collega’s kunnen werken.
Medewerkers, bezoekers en dienstverleners bleken ook uitstekende waarnemers. “Willen jullie me dood hebben of zo?”. Dat was de titel van één van de eerste ervaringen die gedeeld werd door een behoorlijk slechtziende medewerker. Het bleek dat er een trapleuning vergeten was tussen de begane grond en parkeergarage. Uiteraard is daarvoor direct een noodoplossing aangebracht.
Combinaties van uitschieters in de aantrekkelijkheid, trots, productiviteit en werk-leven balans en thematieken in de triade over fysieke, virtuele en menselijke zaken maakten zowel een aantal positieve effecten van de nieuwbouw als een aantal negatieve interacties zichtbaar.
Gelukkig konden de meeste daarvan binnen de 100 dagen worden opgelost. Zo kwamen er extra stopcontacten voor de schoonmakers in de trappenhuizen. En werd de IT leverancier vervangen. Alleen de krappe bocht bij de ingang van de parkeergarage zou nog een aantal jaren een probleem blijven. En de werk/leven balans? Wat overbleef was een situatie waarin mensen trots waren om te werken in een mooi attractief gebouw.
Highlights trajecten tussen 2009 en heden
Onze trajecten versterken de informatievoorziening van straat tot Tweede Kamer. Over bestaande producten, marktintroducties of nieuwe diensten, over hoog-specialistische zorg, dementiezorg of basiszorg, over reizen, sporten of facilitair beheer, over passend onderwijs, jeugdhulp of over het sociaal domein. Staat jouw uitdaging er niet tussen? Neem dan contact op. De kans is groot dat we een passend voorbeeldtraject hebben.